1. Aktif Dinleme
Konuşma sırasında gerçekten karşınızdakini dinleyerek, görünür hale gelir. Göz teması kurma ve konuşmadan bölmeden dinlemeye odaklanın. Bu, karşı noktadaki mesafeyi gösterdiğinizi hissettirir ve iletişimin sınırlarını genişletir.
2. Empati Kurma
Karşı tarafın anladığını anlayabiliyor, empati yapabiliyor, daha derin bir bağ oluşturuyor. Birinin perspektifini aktarır, birbirleriyle yüzeysel olarak çıkararak daha anlamlı hale gelir.
3. Açık ve Net İletişim
Düşüncelerinizi ve hislerinizi net bir şekilde ifade edin. Karmaşık ve dolambaçlı cümlelerden vazgeçmek. Bir dil kullanılarak anlaşılır, karşılıklı yanlış anlamaların önüne geçer.
4. İyi Sorular Sormak
Sadece yanıt vermek için değil, gerçekte gerçekleştirilmek amacıyla sorular sorunu. Açık uçlu sorular, sohbetin derinleşmesine ve karşı tarafın kendisini ifade etmesine olanak tanır.
5. Vücut Dilini Doğru Kullanmak
Konuşmanın sözlü kısmı beden dili de önemlidir. Jestler, mimikler ve durma, iletişimin sürdürülmesi ve sözsüz mesajlar verir. Açık bir beden dilini kullanarak, konuşmanın açıklığını arttırır.
6. Ön Yargılardan Arınmak
Birini dinlerken daha önce sahip olduğunuz önyargılardan arındırmaya devam edin. Önyargılar, konuşmanın objektifliğini bozar ve samimiyeti zedeler.
7. Duygusal Zekayı Kullanın
Duygusal zeka, hem kendi duygularınızı hem de karşınızdakinin farklılaşması ve gelişiminin anlamı gelir. Duygusal zekası yüksek bir bireyin, sohbetlerde daha nazik ve anlayışlı olur.
8. Gerçek İlgi Göstermek
Sohbet ettiğiniz kişiye, gerçekten ilgilendiğinizi hissettirin. Zoraki ya da yapay bir ilgi, karşı tarafta güvensizlik hissini yaratabilir.
9. Farklı Bakış Açılarını Kucaklamak
Onun bireyin farklı bir bakış açısına sahip olabileceğini kabul edin. Karşılıklı olarak farklı perspektifleri bir araya getirir, sohbeti daha zengin ve anlamlı hale getirir.
10. Sabırlı Olmak
Konuşmalar sırasında aralıksız olmak, karşı tarafın kendisini rahat hissetmesini sağlar. Söylemek istediğini her şeyi kullanma iznini tanıyın, acele etmeyin.
11. Mizah Kullanımı
Konuşmalarınızda mizah kullanmak, hem sohbeti hafifletir hem de bağların yaygınlaştığını görürsünüz. Ancak mizahın uygun olmasına dikkat edin ve sınırları aşmamaya özen gösterin.
12. Olumsuz Yargılardan Kaçınmak
Eleştiriden kaçınarak uzak bir dil kullanarak, daha pozitif ve üretken bir sohbet ortamı sağlar. Olumsuz eleştiriler, karşı tarafın kendini savunmaya devam etmesine yol açabilir.
13. Anlamlı Geri Bildirimler Vermek
Sohbet sırasında sadece dinleyici olmayın, aynı zamanda anlamlı geri bildirimler verin. Konuştuğunuz kişinin ayrıntılarını özetlemek ya da üzerine yorum yapmak, onun anlaşıldığını hissetmesini sağlar.
14. Konuyu Derinleştir
Yüzeysel olarak tercih edilen şekilde derine doğru yönelmek, sohbetin anlamını arttırmak. Felsefi, toplumsal ya da kişisel konular üzerinde düşünmek ve bu konuları ele almak daha doyurucu sohbetler sağlar.
15. Duyguları Anlatabilmek
Sohbet sırasında kendi duygularınızı ifade etmek, karşılıklı olarak samimi bir teklif sunar. Samimi duygular paylaşıldığında konuşmalar daha anlamlı ve derinleşir.
16. Dinamik Kalmak
Sohbeti durağan ve tekdüze bir hale getirmeye özen göstermeyen. Konuyu, tarzı ya da yaklaşımı zaman zaman değiştirirken canlı tutun.
17. Esneklik Göstermek
Karşı tarafın duygu ve tutumuna karşı esnek bir tutum sergileyin. Sadece kendi bildiğinizin yerine karşı tarafta da göz önünde bulundurun.
18. Dürüst ve Samimi Olmak
Konuşmalarınızda dürüst ve samimi olmak, karşılıklı güveni pekiştirmek. Yalnızca karşı kişinin hoşuna gitmesi için değil, ortalama tüketimi ve ihtiyacınızı seçebilirsiniz.
19. Yılların Bir Tavır Sergilemek
Şartların bir davranışı, sohbeti hem daha keyifli hem de daha anlamlıdır. İyimserlik ve pozitif enerji, karşılıklı olarak daha güçlü bağların kurulmasına yardımcı olur.
20. Anlamlı Sessizliklere Yer Vermek
Sessizlik, bazen konuşmaktan daha çok şey ifade edebilir. Sohbet sırasında, anın tadını çıkarmak ve sessizliklere yer vermek, sohbetin süresini arttırır.